Ενεργειακό τζάκι για να καταναλώνεις τα μισά ξύλα!




banner imagebanner image
Ενεργειακό τζάκι για να καταναλώνεις τα μισά ξύλα!

Ενεργειακό τζάκι για να καταναλώνεις τα μισά ξύλα!

Τα ενεργειακά τζάκια είναι εδώ για να προσφέρουν ζεστασιά και εξοικονόμηση αυτόν τον χειμώνα. Μπορούν να συνδεθούν ακόμα και με την κεντρική θέρμανση! Χαρείτε τώρα μοναδικές στιγμές και ζεσταθείτε δίπλα στο τζάκι με μοναδική οικονομία.

  • Υπάρχουν 2 είδη ενεργειακών τζακιών.  Η κλειστού τύπου ενεργειακή εστία και αυτή του καλοριφέρ (νερού). Δες πως θα γνωρίζεις τις διαφορές!

Θερμοδυναμική & Αερόθερμη Ενεργειακή Εστία:
Ενεργειακή εστία, είναι η κλειστού τύπου εστία η οποία έχει απόδοσή της τάξεως του 60% και πάνω και συνδυάζετε πάντα με ρυθμιζόμενη καύση. Η εστία αυτή έχει την ικανότητα να παράγει ζεστό αέρα.
Ορισμένες εστίες, που δεν έχουν ενσωματωμένο αεροθάλαμο ή  βεντιλατέρ (στην περίπτωση αυτή ο ζεστός αέρας εξέρχεται με βεβιασμένη κυκλοφορία), είναι ισχυρότερες, με αποδόσεις που φτάνουν μέχρι και τα 35 KW.
Να σημειώσουμε πως τις εστίες δεν τις «κάνουν» ενεργειακές ο αεροθάλαμος ή το βεντιλατέρ,  αλλά μπορούν να χαρακτηριστούν ενεργειακές όταν παράγουν ζεστό αέρα, τον οποίο στη συνέχεια εκμεταλλευόμαστε κατά βούληση και σύμφωνα με τις ανάγκες του σπιτιού.
Οι εστίες , με τα ενσωματωμένα βεντιλατέρ κάτω από την εστία, έχουν το μειονέκτημα ότι δεν μπορούν να πάρουν αεραγωγό μεγαλύτερο από 3 μέτρα μήκος και κατά συνέπεια, το βεντιλατέρ αυτό, είναι άχρηστο όταν πρόκειται για εγκατάσταση διανομής αέρα σε όλο το σπίτι όπου απαιτούνται μεγαλύτερα μήκη.
Για εγκατάσταση διανομής αέρα με αεραγωγούς σε όλο το σπίτι, χρειάζεται ειδικό βεντιλατέρ, το οποίο τοποθετείται μετά το τζάκι, για να έχει την ισχύ να μεταφέρει τον αέρα αθόρυβα και αποτελεσματικά σε μεγάλες αποστάσεις.

 Ενεργειακή Εστία καλοριφέρ (νερού):
Στην εστία αυτού του είδους, αντί να θερμαίνεται αέρας, θερμαίνεται νερό στα διπλά τοιχώματα της εστίας, το οποίο χρησιμοποιείται στη συνέχεια, είτε για χρήση (θερμοσίφωνας), είτε για θέρμανση μέσω των σωμάτων καλοριφέρ, όπως ακριβώς και στους λέβητες πετρελαίου. Στην ουσία η εστία καλοριφέρ είναι ένας λέβητας με ξύλα. Και εδώ, όπως και στον λέβητα πετρελαίου, η επιλογή της εστίας γίνεται με βάση τις θερμιδικές ανάγκες του σπιτιού. Η μόνη διαφορά, έγκειται στην εγκατάσταση, η οποία πρέπει να γίνεται με ανοικτό δοχείο διαστολής.

  • Ενεργειακά τζάκια ακόμη και για κεντρική θέρμανση!

Σε περίπτωση που επιθυμούμε θέρμανση όλων των χώρων του σπιτιού μέσω της καύσης ξύλων στο ενεργειακό τζάκι, μπορούμε να στραφούμε στην επιλογή των υδραυλικών ενεργειακών τζακιών.  Πρόκειται για τζάκια τα οποία διοχετεύουν την ενέργεια που παράγεται από την καύση των ξύλων στο δίκτυο θέρμανσης του σπιτιού. Με αυτό τον τρόπο, παρέχεται θέρμανση όχι μόνο στο χώρο στον οποίο είναι εγκατεστημένο αλλά σε όλους τους χώρους του σπιτιού όπου υπάρχουν θερμαντικά σώματα.
Ειδικότερα, από το ενσωματωμένο boiler του υδραυλικού τζακιού μεταφέρεται, με κατάλληλη υδραυλική εγκατάσταση, ζεστό νερό σε όλα τα σώματα του καλοριφέρ.
Η καύση στην εστία γίνεται με πολύ μεγάλο ποσοστό απόδοσης χωρίς απώλειες και εκτός από την ζέστη που εκπέμπεται στο δωμάτιο που είναι εγκατεστημένη, το υπόλοιπο αλλά μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας διοχετεύεται στα σώματα του καλοριφέρ των άλλων δωματίων.

  • Πόσο θα σου κοστίσει;

Στην τελική διαμόρφωση της τιμής των ενεργειακών τζακιών, παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες, όπως η επιλογή των υλικών, η διακόσμηση, το προϊόν καύσης κτλ.
Οι τιμές των ενεργειακών τζακιών αερόθερμης λειτουργίας ξεκινούν από τα 200ευρώ.
Τέλος, επειδή υπάρχει έντονο ενδιαφέρον σχετικά με τη δυνατότητα μετατροπής ενός συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό, κάτι τέτοιο σαφώς και είναι εφικτό. Το κόστος, ωστόσο, δεν μπορεί να θεωρηθεί ασήμαντο μιας και μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 2.000 ευρώ.

  • Τα πλεονεκτήματα του αερόθερμου τζακιού! 

Υπάρχουν κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την απόφαση του υποψήφιου αγοραστή.
Ο εξωτερικός αέρας αναπληρώνει όχι μόνο τον αέρα που χρειάζεται η εστία για την καύση (επομένως εγγυάται και τον σωστό ελκυσμό του τζακιού) αλλά και αυτόν που καταναλώνουμε εμείς στον χώρο. Έτσι με φυσικό τρόπο έχουμε ένα συνεχή αερισμό του χώρου, μόνο που αντί να αερίζουμε το σπίτι με ψυχρό αέρα ανοίγοντας κάποιο παράθυρο και κατεβάζοντας την εσωτερική θερμοκρασία, το αερίζουμε με ζεστό, επιτυγχάνοντας ιδανικές συνθήκες παραμονής στο σπίτι.
+ Παρέχει συνεχώς ζεστό αέρα πραγματοποιώντας πραγματική και ομοιόμορφη θέρμανση σε όλο τον χώρο, σε αντίθεση με το παραδοσιακό ανοιχτό τζάκι που δεν καταφέρνει να ζεστάνει πέρα από τον χώρο γύρω του σε ακτίνα 3-4 μέτρων λόγω της χαμηλής θερμικής του απόδοσης που φθάνει max 12%.
+ Ανάλογα με την ποσότητα και τη θερμοκρασία του αέρα που αποδίδει στο χώρο ζεσταίνει από 90-450m3. Η παρουσία πόρτας αυξάνει την θερμική του απόδοση στο 70-89% (από το 40-45% στις αερόθερμες εστίες ανοικτού τύπου) γιατί ο ζεστός αέρας βγαίνει σε υψηλότερη θερμοκρασία. Επίσης, μειώνει την κατανάλωση ξύλων κατά 50% λόγω της ελεγχόμενης καύσης που πραγματοποιείται μέσω ειδικού μηχανισμού.
+ Δυνατότητα τοποθέτησης ειδικού ventilater το οποίο μας επιτρέπει να μεταφέρουμε τον θερμό αέρα και σε άλλα δωμάτια σε απόσταση έως 15 μέτρα από την εστία. Η ύπαρξη του ventilater δεν αυξάνει σε καμία περίπτωση την θερμική απόδοση του τζακιού, απλά βοηθάει στο να ζεσταθεί ο χώρος πιο γρήγορα.

 

Πίσω