Μελέτη - Κατασκευή Πισίνας




banner imagebanner image
 
 
ΜΕΛΕΤΗ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ

Η τουριστική βιομηχανία πρωταγωνιστεί στην ελληνική οικονομία κι έχει σημειώσει σπουδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα με το νέο της προφίλ διαφοροποιήθηκαν και τα σχεδιαστικά δεδομένα των επαγγελματικών πισίνων, ξενοδοχειακών μονάδων, μονάδων εστίασης και διασκέδασης, δεξαμενής υδροθεραπείας, Spa και μονάδων θαλασσοθεραπείας.

Με αυστηρές προδιαγραφές και ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας, οι υδάτινοι χώροι εμπλουτίστηκαν με νέα στοιχεία, όπως καταρράκτες, πίδακες, υδρομασάζ, κύκνους και γκέιζερ. Για τη λειτουργία επαγγελματικής πισίνας απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έκδοση της πολεοδομικής άδειας κατασκευής και της άδειας λειτουργίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η τήρηση των φυσικοχημικών παραμέτρων κάθε επαγγελματικής πισίνας είναι υποχρεωτικό πλέον να καταγράφεται σε ημερολόγιο συντήρησης. Οι αρμόδιοι έχουν δικαίωμα αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας σε περίπτωση τακτικού ελέγχου, εφόσον δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις.

 
 
Μελέτη

Η μελέτη αφορά τις οικοδομικές εργασίες (στατική μελέτη - έκδοση οικοδομικής άδειας και κατασκευαστικών σχεδίων ξυλοτύπων) και μηχανολογικές εργασίες (μελέτη ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και σχέδια διαγραμμάτων υδραυλικών και ηλεκτρολογικών διασυνδέσεων). Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στη μελέτη του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και στην ορθή εφαρμογή του διότι αυτή η παράμετρος (σε συνάρτηση με την συντήρηση) ορίζει την ιδανική και απρόσκοπτη λειτουργία του έργου.
 
Σχεδιασμός

Πραγματοποιείται πάντα σε συνεργασία του ιδιοκτήτη με ειδικευμένους αρχιτέκτονες ώστε η πισίνα ν’ ανταποκρίνεται τόσο στην αισθητική του σχεδιαστή όσο και στη λειτουργικότητα των χρηστών. Ιδανικός σχεδιασμός θεωρείται η κατασκευή ξεχωριστής πισίνας για τη χρήση παιδιών. Για τις ξενοδοχειακές μονάδες υπάρχει ειδική προδιαγραφή του ΕΟΤ, για την επιφάνεια σε σχέση με τη συνολική χωρητικότητα της μονάδος.

Σε αυτό το σημείο γίνεται και η επιλογή της μεθόδου ρύθμισης των χημικών παραμέτρων του νερού. Η απολύμανση του νερού μαζί με την σωστή κατασκευή και την σωστή χρήση των αντλιών και φίλτρων είναι το πιο σημαντικό πράγμα σε μια πισίνα γιατί το νερό θα πρέπει να είναι καθαρό και προπαντός υγιεινό. Αυτό μπορεί να γίνει με κατάλληλα χημικά και σε σωστή δοσολογία ή και με χρήση συστημάτων απολύμανσης σε συνδυασμό με την χρήση χημικών. Η αλόγιστη ή η λάθος χρήση χημικών είναι επικίνδυνη για την υγεία και αυξάνει τις δαπάνες συντήρησης.

 
Σκυροδέτηση & Εντοιχισμός Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού

Απαιτείται πλήρης εφαρμογή της στατικής μελέτης και των κατασκευαστικών σχεδίων ξυλοτύπου. Σε αυτή τη φάση της κατασκευής είναι αναγκαία και η τοποθέτηση όλων των αναγκαίων υδραυλικών (φρεάτιο πυθμένα, στόμια προσαγωγής, στόμιο σκούπας, υδρομασάζ κλπ) και ηλεκτρολογικών διασυνδέσεων (φωτιστικά, οπτική ίνα, leds κλπ).
 
Στεγανοποίηση – Ευθυγράμμιση

Η στεγανοποίηση είναι ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της κατασκευής που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και εξεζητημένων υλικών κατασκευής για την αποφυγή διαρροών αλλά και την δημιουργία ιδανικής επιφάνειας πριν την τελική επένδυση.
 
Εγκατάσταση Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού

Το σημαντικότερο κομμάτι ως προς τη διαύγεια και την υγιεινή του νερού της πισίνας. Χρήζει ιδιαίτερης προσοχής η επιλογή του ανάδοχου του συγκεκριμένου μέρους της κατασκευής. Ο ανάδοχος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα συνεχούς υποστήριξης του έργου και μόνιμη παρακαταθήκη ανταλλακτικών του εγκατεστημένου εξοπλισμού.

Η σωστή επιλογή των υλικών, τέτοια που να συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις της μελέτης, αλλά και η σωστή πρόβλεψη για πιθανές μελλοντικές προσθήκες εξοπλισμού (ηλεκτρόλυση, ηλεκτρονική ρύθμιση παραμέτρων, αντλία θερμότητας  κλπ), είναι απαραίτητα στοιχεία αυτού του σταδίου.

 
Επένδυση

Η επιλογή του κατάλληλου υλικού επένδυσης της στεγανοποιημένης επιφάνειας του σκυροδέματος. Ιδανικότερα υλικά επένδυσης είναι αυτά που παρουσιάζουν “λεία και στιλπνή επιφάνεια’’ (πλακίδιο κεραμικό ή υαλοψηφίδα) κι ενδείκνυνται για τον καθαρισμό, τη μακροζωία και την καλαισθησία τους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην αποφυγή γωνιών και στα σημεία που απαιτείται αντιολισθηρή επιφάνεια.
 
Θέση σε Λειτουργία – Εκπαίδευση Χρήστη

Σημαντικό κομμάτι ως προς τη λειτουργία της πισίνας είναι η εκπαίδευση και η τυποποίηση των διαδικασιών λειτουργίας. Ο συντηρητής πρέπει να εκπαιδευτεί από έμπειρο τεχνικό προσωπικό και να κατανοήσει πλήρως τον τρόπο τήρησης των φυσικοχημικών παραμέτρων που πρέπει να ισχύουν. Η εκπαίδευση πρέπει να συνοδεύεται από τ’ απαραίτητα έντυπα λειτουργίας, καθώς και από ημερολόγιο φυσικοχημικών παραμέτρων που θα ενημερώνει ο υπεύθυνος σε καθημερινή βάση.
 
 


ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΜΕ ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

Οι αντλίες θερμότητας πισίνας είναι μια αποτελεσματική και οικονομική εναλλακτική λύση για τη θέρμανση του νερού στην πισίνα σας. 

Πώς λειτουργεί μια αντλία θερμότητας πισίνας;
Μια αντλία θερμότητας πισίνας εκμεταλλεύεται τη θερμότητα που βρίσκεται στον αέρα για να θερμάνει το νερό της πισίνας. Αυτό γίνεται με τη χρήση ενός ειδικού κυκλώματος που απορροφά τη θερμότητα από τον αέρα και την μεταφέρει στο νερό της πισίνας μέσω ενός θερμαντήρα. Η αντλία θερμότητας δεν παράγει θερμότητα, αλλά αντλεί ήδη υπάρχουσα θερμότητα από το περιβάλλον και τη μεταφέρει στο νερό της πισίνας.

Η χρήση αντλίας θερμότητας πισίνας έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως:
Οικονομική λύση: Η χρήση αντλίας θερμότητας πισίνας είναι πιο οικονομική από άλλες μεθόδους θέρμανσης του νερού, όπως η χρήση ηλεκτρισμού ή καυσίμου για τη λειτουργία ενός θερμαντήρα πισίνας.

Αποδοτική: Οι αντλίες θερμότητας πισίνας είναι πολύ αποδοτικές, καθώς απορροφούν τη θερμότητα από τον αέρα και την μεταφέρουν στο νερό της πισίνας, αντί να δημιουργούν θερμότητα από το μηδέν.

Φιλική προς το περιβάλλον: Η χρήση αντλίας θερμότητας πισίνας είναι φιλική προς το περιβάλλον, καθώς δεν παράγει εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ή άλλα επιβλαβή απόβλητα.

Συντήρηση: Οι αντλίες θερμότητας πισίνας είναι εύκολες στη συντήρηση και δεν απαιτούν συχνές επισκέψεις από τεχνικό.



 ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΣΗΣ

Το σύστημα ηλεκτρόλυσης άλατος είναι ο μοναδικός εναλλακτικός τρόπος απολύμανσης του νερού της πισίνας που καταργεί πλήρως το συμβατικό χλώριο που χρησιμοποιείται (granural/ταμπλέτα).

Ως ζωντανός οργανισμός το νερό της πισίνας αλλάζει συνεχώς χαρακτηριστικά και απαιτήσεις που επηρεάζονται κυρίως από αμέλεια, λάθη ή ελλιπή χρήση χημικών και μπορεί ως εκ τούτο να θολώσει ή να πρασινίσει επιδρώντας άσχημα στην αισθητική του περιβάλλοντα χώρου αλλά και στην υγεία του χρήστη. 

Η τεχνολογία που προέχεται από τη θάλασσα, δημιούργησε χλωριωτές άλατος που λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ανακυκλοφορίας του νερού χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη παρέμβαση από τον τελικό καταναλωτή. 

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ;
Το αλατισμένο νερό εισέρχεται στο θάλαμο τιτανίου, πραγματοποιείται ηλεκτρόλυση, διασπάται δηλαδή το αλάτι και παράγεται αέριο υποχλωριώδες νάτριο in line, ένα προϊόν που μπορεί να συντηρήσει το νερό της πισίνας αλλά δεν είναι τόσο οξειδωτικό όσο το στερεό χλώριο και φυσικά είναι απαλλαγμένο από βλαβερά υποπροϊόντα. Τέλος, το αλάτι ανασυγκροτείται κάτω από τις ακτίνες του ηλίου για να ξανά παράξει υποχλωριώδες νάτριο όταν περάσει από τον θάλαμο.

Επομένως, εάν η πισίνα δεν έχει διαρροή το αλάτι δεν καταναλώνεται παρά μόνο συμπληρώνουμε ένα πολύ μικρό ποσοστό που χάνουμε σε απώλειες κατά το backw

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ;
- Αυτόματη παραγωγή απολυμαντικού παράγοντα.
- Οικονομία που προκύπτει από την κατάργηση χρήσης χημικών.
- Μαλακό νερό που δεν επιβαρύνεται από τα υποπροϊόντα του στερεού χλωρίου
- Καθαρό και διαυγές νερό που δεν προκαλεί ερεθισμούς σε μάτια, δέρμα καθώς και δυσάρεστες οσμές.
- Συνοδευόμενο από ρυθμιστή pH ολοκληρωμένη λύση φροντίδας του νερού.
- Οι ηλεκτρολύσεις άλατος προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες ελέγχου των παραμέτρων του νερού pH, Rx, free CL, Θερμοκρασίας και επίπεδο αλατότητας.



ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ Ph και λοιπών παραμέτρων

Το σύστημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με όλες τις σύγχρονες λύσεις απολύμανσης του νερού (ελεύθερο χλώριο οποιασδήποτε προέλευσης, όζον, ή διοξείδιο του χλωρίου) οπότε μπορούμε να επιλέξουμε την κατάλληλη μέθοδο σύμφωνα με τις ανάγκες μας ή να αλλάξουμε μέθοδο χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουμε τον εξοπλισμό.

Η μέτρηση της περιεκτικότητας σε απολυμαντικό μέσο γίνεται με ποτενσιοστατικό αισθητήρα τριών αγωγών με ηλεκτρόδια πλατίνας. Η μέθοδος αυτή δίνει μεγάλη σταθερότητα μετρήσεων κοντά στο μηδέν, ήτοι ιδανικό για μετρήσεις ελεύθερου χλωρίου σε πόσιμο νερό. Επίσης η συντήρηση αυτού του τύπου ηλεκτρόδιου είναι πολύ πιο εύκολη (δεν υπάρχει μεμβράνη και ηλεκτρολύτης τα όποια χρειάζονται αντικατάσταση) και δεν απαιτούνται περίπλοκες εγκαταστάσεις αυτόματου καθαρισμού του ηλεκτρόδιου. Ένας απλός καθαρισμός του ηλεκτρόδιου με μαλακό πανί είναι αρκετός!

Παράλληλα, η συσκευή:
- Ελέγχει και την τιμή του PH και το ρυθμίζει κατάλληλα μέσω της αντίστοιχης δοσομετρικής αντλίας ώστε το απολυμαντικό μέσο να λειτουργεί όσο πιο αποδοτικά γίνεται.

- Ελέγχει την τιμή Redox του δείγματος μέσω ηλεκτρόδιου ώστε να επιβεβαιώνεται η απολυμαντική ικανότητα του νερού χρήσης.

- Παράλληλα ελέγχει χρονικά την δοσομέτρηση κροκιδωτικού και αλγιοκτόνου.