Το… air-condition κάθε σπιτιού




banner imagebanner image
Το… air-condition κάθε σπιτιού
Τα κλασικά, αυτόνομα κλιματιστικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και διευκολύνουν εδώ και χρόνια τη ζωή των καταναλωτών. Πώς, όμως, μπορούμε να επιτύχουμε μεγαλύτερη εξοικονόμηση στη λειτουργία τους;
 
Τα κλιματιστικά διαιρούμενου τύπου (split systems) τα συναντάμε συχνότερα από κάθε άλλο τύπο κλιματισμού. Πρόκειται για αυτόνομα κλιματιστικά συστήματα που μπορούν να καλύψουν ανάγκες κυρίως οικιακών εφαρμογών κλιματισμού, ενώ σε μικρότερο βαθμό καλύπτουν ανάγκες μικρών εμπορικών εφαρμογών, ανάλογα με την ισχύ τους.
 
Ονομάζονται διαιρούμενου τύπου διότι αποτελούνται από δυο μονάδες ανά σύστημα, την εσωτερική και την εξωτερική μονάδα. Το split (σ.σ. διαίρεση) υποδεικνύει τα δύο διαφορετικά μέρη της ψυκτικής μηχανής του συστήματος. Έτσι αποτελούνται από:
Εξωτερική μονάδα
Εσωτερική μονάδα 
Πολλαπλές εσωτερικές μονάδες (multi split): Είναι ένα σύστημα κλιματισμού που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις μέρες μας. Στην αγορά υπάρχουν κάποια κλιματιστικά που μπορούν να συνδυάζουν την ίδια εξωτερική μονάδα με παραπάνω από μία εσωτερικές. 
Με αυτό τον τρόπο προσομοιώνουν τη λειτουργία μίας ημικεντρικής μονάδας κλιματισμού με τα εμφανή οφέλη να είναι τα εξής:
Κλιματισμός παραπάνω από ενός χώρου ταυτόχρονα
Μείωση στην κατανάλωση ενέργειας επειδή χρησιμοποιείται μία μόνο εξωτερική μονάδα
Μείωση στο συνολικό κόστος απόκτησης καθώς δεν χρειάζεται η αγορά νέου κλιματιστικού
Μείωση στις εργασίες τοποθέτησης και συντήρησης (μια εξωτερική μονάδα) 
Καλύτερη αισθητική στις προσόψεις των κτιρίων
Αύξηση των επιλογών κλιματισμού ανά χώρο ανάλογα με τις απαιτήσεις διαφορετικών χρηστών (αυτονομία)
 
Τεχνολογία inverter
 
Τα σύγχρονα τοπικά και ημικεντρικά συστήματα κλιματισμού διαθέτουν λειτουργία Inverter. Η λειτουργία Inverter δεν σχετίζεται με την αντιστροφή της λειτουργίας του κλιματιστικού συστήματος, αλλά αντίθετα επιτρέπει να μεταβάλλεται η ισχύς του συμπιεστή και να προσαρμόζεται σύμφωνα με τις πραγματικές θερμικές ανάγκες του χώρου που επιθυμούμε να θερμάνουμε ή να ψύξουμε. Όταν οι θερμικές απαιτήσεις είναι υψηλές ο συμπιεστής λειτουργεί μέχρι και στο 130% της ισχύος του, ενώ όταν οι απαιτήσεις είναι χαμηλές μόνο στο 30%. Όταν επιτευχθεί η ρυθμισμένη θερμοκρασία, ο μετατροπέας μειώνει την λειτουργία του συμπιεστή στο ρελαντί. Αντίθετα, τα κλιματιστικά συστήματα χωρίς Inverter παύουν την λειτουργία τους και εκκινούν εκ νέου σε μέγιστη ισχύ όταν αυξομειωθεί σημαντικά η θερμοκρασία του χώρου.
 
Με την λειτουργία Inverter επιτυγχάνεται:
 
Η σημαντική μείωση σε κατανάλωση ενέργειας της τάξεως του 20 με 30% συγκριτικά με ένα απλό σύστημα.
Η ελαχιστοποίηση των επιπέδων θορύβου καθότι η συσκευή λειτουργεί συνεχόμενα σε χαμηλές στροφές.
 
Τα αυτόνομα συστήματα τέλος, εκτός από την ρύθμιση της θερμοκρασίας μπορούν να επιτελέσουν μια σειρά άλλων λειτουργιών. Συγκεκριμένα, μπορούν να λειτουργήσουν ως συστήματα αερισμού, τα οποία εξασφαλίζουν την σωστή ανανέωση του αέρα στο χώρο, αλλά και ως συστήματα μερικού ή πλήρους κλιματισμού. Στα συστήματα μερικού κλιματισμού, εκτός από την ανανέωση του αέρα, γίνεται και μικρή επεξεργασία αυτού, η οποία περιλαμβάνει κυρίως τον καθαρισμό και τη θέρμανση του αέρα. Αντίθετα σε ένα σύστημα πλήρους κλιματισμού οι διεργασίες είναι πολυάριθμες με τις πιο χαρακτηριστικές να είναι ο καθαρισμός και η ανανέωση του αέρα, η θέρμανση/ψύξη του χώρου, ή η ρύθμιση της υγρασίας με ύγρανση ή αφύγρανση. Τα πλεονεκτήματα τους είναι εμφανή, για αυτό και μονοπωλούν το ενδιαφέρον των καταναλωτών στη σημερινή αγορά. 
 
Πίσω