ΘΕΡΜΑΝΣΗ - ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ
banner imagebanner image
 
Η επιχείρηση μας εδώ και πολλά χρόνια έχει διευρύνει το πεδίο δραστηριοποίησής της, που επικεντρωνόταν στο κλασικό τρίπολο  ύδρευση-θερμανση-κλιματισμός  Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η εταιρεία μας συνέδεσε τις παρεχόμενες λύσεις με τα πλέον σύγχρονα εργαλεία θέρμανσης χώρων και νερών χρήσης, τόσο για κατοικίες όσο και για επαγγελματικούς χώρους.

Η γκάμα των λύσεων θέρμανσης εκτείνεται από συμβατικούς λέβητες και καυστήρες  αερίου (Bosch – Baxi) και πετρελαίου (Bosch , Thermostahl, Thermis,) και φτάνει μέχρι αντλίες θερμότητας (Mitsubishi –Climaveneta, Aermec, Daikin , Inventor) για νεόκτιστους ή υφιστάμενους χώρους, συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης και σωληνώσεων (Dianorm,Interplast, Tiemme Rehau) και συστήματα ηλιακής ενέργειας & υποβοήθησης (Sonne Aktion).

Οικιακή Θέρμανση – κλιματισμός  με την μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και απόλυτη  Άνεση

Η Θέρμανση- κλιματισμός  του σπιτιού σας και το ετήσιο κόστος της αποτελεί σημαντικό μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού, για τουλάχιστον  οκτώ μήνες το χρόνο. Ως εκ τούτου, η επιλογή του τρόπου Θέρμανσης – κλιματισμού του σπιτιού σας  είναι κάτι περισσότερο από μια απλή επιλογή συσκευών, επωνυμίας κατασκευαστή ή συστημάτων παραγωγής θερμικής ενέργειας.

 
Το πιο σημαντικό συστατικό ενός ενεργειακά αποδοτικού οικιακού συστήματος θέρμανσης κλιματισμού δεν είναι το ίδιο το σύστημα που θα επιλεχθεί, αλλά πόσο καλά το σπίτι σας χρησιμοποιεί στο μέγιστο την απόδοση του συγκεκριμένου συστήματος.

Πως θα ξεχωρίσετε το καλύτερο και πιο αποδοτικό σύστημα Θέρμανσης – κλιματισμού για το σπίτι σας;
Οι δύο βασικές μεταβλητές για την επιτυχία ενός συστήματος είναι:

Η Εξοικονόμηση Ενέργειας που επιτυγχάνει & η  Άνεση που προσφέρει.

Οι καταναλωτές που επιθυμούν πραγματικά να αναβαθμίσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους, θα πρέπει να ψάξουν αρκετά πριν αγοράσουν, και να κατανοήσουν, ότι για να δομηθεί μία πρόταση για ένα σύστημα τέτοιο σύστημα χρειάζεται:
Σωστή μελέτη του χώρου για τον οποίο προορίζεται, από εξειδικευμένος μηχανικούς  και τεχνικούς.
Εξειδικευμένη γνώση για τους νόμους και τις νέες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας της αγοράς.
Υψηλή γνώση για την εγκατάσταση και υποστήριξη μετά την αγορά, από μηχανικούς με εμπειρία στο αντικείμενο. 
Τα περισσότερα σύγχρονα συστήματα θέρμανσης – κλιματισμού επώνυμων οίκων, διαθέτουν υψηλό βαθμό απόδοσης και λειτουργική αξιοπιστία.

Απαραίτητο στοιχείο για αυτό είναι  η μελέτη και η εγκατάσταση να γίνεται από εξειδικευμένους μηχανικούς & τεχνικούς αντίστοιχα. 

 


 

Τα κυριότερα & πιο διαδεδομένα
Συστήματα Θέρμανσης – κλιματισμού είναι:
  Νέου τύπου ηλεκτρικών σωμάτων
  Κλιματιστικές μονάδες
  Λέβητες Πετρελαίου συμπύκνωσης
  Επίτοιχοι Λέβητες Αερίου
  Αντλίες Θερμότητας
Οι παραπάνω κατηγορίες προϊόντων και τεχνολογίες είναι σήμερα διαθέσιμες προς του τελικούς καταναλωτές και μπορούν να προσφέρουν θερμική άνεση και να επιφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Είναι όμως πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι συγκρίσεις μεταξύ τεχνολογιών δεν είναι δόκιμες, καθώς όλες έχουν αναπτυχθεί για να προσφέρουν λύσεις. Δεν υπάρχουν «καλές» και «κακές» τεχνολογίες αλλά τεχνολογίες που απευθύνονται σε διαφορετικές εφαρμογές. Πάντα λοιπόν το κριτήριο επιλογής, ανεξάρτητα ποιο καύσιμο είναι ακριβότερο ή φθηνότερο μια δεδομένη χρονική στιγμή, θα πρέπει να είναι ποια τεχνολογία είναι καταλληλότερη για την συγκεκριμένη εφαρμογή και έχει το χαμηλότερο δυνατό κόστος λειτουργίας.

 


 

  ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ
κάντε click για να μάθετε περισσότερα...
 
Τα θερμαντικά σώματα της  Rointe η οποία υπήρξε ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές της Ευρώπης στην ηλεκτρική θέρμανση και το οικιακό ζεστό νερό για πάνω από 30 χρόνια, με αποτέλεσμα μια φιλοσοφία για σαφή δέσμευση στην καινοτομία και την ποιότητα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Fuzzy Logic Energy Control: Χαμηλή κατανάλωση. Ο μέσος όρος ενέργειας που καταναλώνεται από τα καλοριφέρ KYROS για μονό 38% της ονομαστικής ενέργειας.

Αριστερό πλάγιο πάνελ: Νέο σχέδιο με ακριανά πάνελ και στις δυο πλευρές που δίνουν στο προϊόν μια συμπαγή και ομοιόμορφη εμφάνιση.

Βελτιστοποιημένο σχέδιο για μέγιστη απαγωγή: Μέγιστη απόδοση χάρη στο νέο σχέδιο των λεπιδόμορφων πτερυγίων και το βάθος 98mm του κάθε στοιχείου.

Ηλεκτονικά SMD & προηγμένη τεχνολογία: Πολυστρωματικά ηλεκτρονικά τοποθετημένα στην επιφάνεια ενσωματώνοντας Rointe ULP8 microcontrollers, μακράς διάρκειας μπαταριές λιθίου.

Βέλτιστη ισορροπία ανάμεσα σε W/στοιχείο: Κάθε 110 W/στοιχείο παρέχουν μια ισορροπημένη μεταβίβαση θερμότητας στο περιβάλλοντα χώρο.

Οθόνη TFT: Τελευταίας γενιάς υψηλής αντίθεσης 1.77’’ οθόνη για βέλτιστη οπτική από οποιαδήποτε γωνία.

Λειτουργία ανοιχτού παραθύρου: Εξοικονόμησης ενέργειας. Ενεργοποιεί την 8ºC anti-frost λειτουργία όταν ο θερμοστάτης μετρήσει πτώση θερμοκρασίας 4ºC σε 30 λεπτά.

Υπέρυθρη επικοινωνία: Προγραμματιζόμενο 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα μέσω τηλεχειριστηρίου ΑΙR Control έλεγχου υπέρυθρων.

Προγραμματισμός πληκτρολογίου: Έλεγχος του καλοριφέρ μέσω του ενσωματωμένου πίνακα έλεγχου.

Διαβεβαίωση ποιότητας: Πλήρης ασφάλεια με 10 χρόνια εγγύηση στο αλουμίνιο και 2 χρόνια στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

Το τέλειο σύστημα θέρμανσης για εσάς...
Αν ψάχνετε για ένα σύστημα θέρμανσης που ενώνει την ποιότητα και την άνεση, με ανταγωνιστικές τιμές.

Αν θέλετε ένα σύστημα θέρμανσης με την πιο ευέλικτη δυνατότητα ελέγχου και ένα μοντέρνο και κομψό στυλ.

Αν εκτός από τη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας στην αγορά ψάχνετε για ένα σύστημα σε ένα κομψό, μοντέρνο σχεδιασμό που προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε ντεκόρ ή το στυλ.

Θέλετε την καλύτερη ευημερία για το σπίτι σας και την οικογένειά σας με την καλύτερη εξοικονόμηση σε λογαριασμό του ηλεκτρικού σας.

Προηγμένη τεχνολογία χαμηλής ισχύος. Η Rointe KYROS είναι ένα σύστημα ηλεκτρικής θέρμανσης με χαμηλή κατανάλωση και γι αυτό συνδυάζει την άνεση με την οικονομία.

Πως λειτουργεί;
Τοποθετούμε τα καλοριφέρ στον χώρο μας π.χ. ένα σπίτι και τα ενεργοποιούμε π.χ. στην θερμοκρασία των 21˚C, τα καλοριφέρ ROINTE θα χρειαστούν περίπου 30 λεπτά για να φτάσουν την θερμοκρασία του σπιτιού στους 21˚C. αμέσως μετά και με την τεχνολογία Fuzzy Logic ENERGY CONTROL που διαθέτουν θα σβήσουν την αντίσταση και θα αυτοματίσουν και το ηλεκτρονικό πρόγραμμα διαχείρισης θα κάνει 3 μετρήσεις το δευτερόλεπτο και θα ελέγχει έτσι ώστε η θερμοκρασία του χώρου να είναι σταθερή στους 21˚C. Το λάδι που έχει μέσα το καλοριφέρ λόγο ότι είναι πιο καλός αγωγός της θερμότητας από το νερό έχει την ιδιότητα να ζεσταίνεται πιο γρήγορα και να κρατάει την θερμοκρασία σταθερή για περισσότερη ώρα. Έτσι λοιπόν για περίπου 7 λεπτά τα καλοριφέρ μας μας ζεσταίνουν τον χώρο από την θερμότητα του λαδιού και του αλουμινίου που είναι κατασκευασμένο. Επίσης μας προσφέρει με φυσική ροη από τους αεραγωγούς με θερμό αέρα από κάτω προς τα πάνω σε ποσοστό 1μετρο το δευτερόλεπτο. Μόλις περάσουν τα περίπου 7 λεπτά η θερμοκρασία του χώρου θα πέσει από τους 21˚C στους 20,75˚C. Το ηλεκτρονικό πρόγραμμα διαχείρισης θα καταλάβει την πτώση της θερμοκρασίας και θα δώσει εντολή να λειτουργήσει η αντίσταση, η οποία θα χρειαστεί 1 λεπτό για να ξανά πάει την θερμοκρασία από τους 20,75˚C στους 21˚C. Μόλις γίνει αυτό, η αντίσταση του καλοριφέρ θα κλείσει πάλι και θα συνεχίσει να ζεσταίνεται ο χώρος μέσω του λαδιού και του αλουμινίου που είναι κατασκευασμένο. Κάνοντας αυτόν τον κύκλο λειτουργίας η αντίσταση μας θα χρειαστεί να δουλέψει για περίπου μόνο 10 λεπτά στην ώρα και όχι συνεχόμενα όπως γίνεται σε άλλα ηλεκτρικά καλοριφέρ με αντίσταση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η κατανάλωση του ρεύματος να είναι στο 38% της Ονομαστικής ενέργειας (W), δηλαδή εάν η αντίσταση μας είναι 1000 W η πραγματική κατανάλωση είναι 380W 

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το ηλεκτρονικό πρόγραμμα διαχείρισης επιτρέπει την πτώση της θερμοκρασίας να είναι μόνο 1 τέταρτο του βαθμού, δηλαδή από 21˚C σε 20,75˚C σε αντίθεση με άλλα συστήματα θέρμανσης που δίνουν εντολή λειτουργίας μετά από πτώση 2-3 βαθμών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ότι με τόσο μικρή διαφορά θερμοκρασίας, μόλις 1 τέταρτο του βαθμού, ο πελάτης δεν αισθάνεται καμιά διαφορά στη θερμοκρασία και έχει την αίσθηση ότι ο χώρος έχει μόνιμα 21˚C.

 
 
  ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
κάντε click για να μάθετε περισσότερα...
 
Υπάρχει διαθέσιμη στην αγορά μια πληθώρα συστημάτων κλιματισμού και είναι πολύ σημαντικό να διαλέξετε το κατάλληλο σύστημα – δίνοντας σημασία στον τύπο και στην ισχύ του – για τις ανάγκες του κτιρίου σας. Μια λανθασμένη επιλογή μπορεί αφενός να μην καλύπτει τις ανάγκες του χώρου, και αφετέρου να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια και να σας κοστίζει ακριβά.

Ο όρος κλιματισμός λανθασμένα εκλαμβάνεται από πολλούς μόνο ως η διαδικασία ψύξης ενός χώρου. Είναι μια περίπλοκη διαδικασία, που εάν εφαρμοστεί σωστά, διαμορφώνει με οικονομικό τρόπο το εσωτερικό κλίμα ενός χώρο προκειμένου να είναι ευχάριστη και υγιεινή η διαμονή των ανθρώπων σε αυτό. Ιδανικά διατηρεί τη θερμοκρασία του αέρα ενός χώρου τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι από 20 C έως 27 C και με σχετική υγρασία μεταξύ 35% και 65%. Ενώ οι λειτουργίες που επιτελεί είναι:

Θέρμανση
Ψύξη
Ύγρανση
Αφύγρανση
Ανανέωση του αέρα
Καθαρισμός του αέρα

Υπάρχουν διάφορα συστήματα, τα οποία είναι κατάλληλα για ορισμένους τύπους κτιρίων και άλλα τα οποία είναι εντελώς ακατάλληλα. Σε κτίρια κατοικιών χρησιμοποιούνται κυρίως τοπικά συστήματα, ενώ σε μεγάλα επαγγελματικά κτίρια χρησιμοποιούνται κυρίως κεντρικά συστήματα. Παραθέτουμε τα διαθέσιμα συστήματα κλιματισμού με κριτήριο την έκταση και τη χρήση του κλιματιζόμενου χώρου για να σας βοηθήσουμε να κάνετε τη σωστή επιλογή για εσάς.

Τοπικά συστήματα (κλιματιστικά διαιρεμένου τύπου – split units):
Επιλέγονται σε οικιακές και μικρές εμπορικές εφαρμογές.

Είναι τα γνωστά σε όλους μας κλιματιστικά, που υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια.
Η εσωτερική και η εξωτερική μονάδα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Επιλέγονται για τον κλιματισμό ενός ενιαίου χώρου.
Δεν έχουν δυνατότητα ανανέωσης του αέρα, γι’ αυτό, όταν το κλιματιστικό δεν λειτουργεί, ο χώρος θα πρέπει να αερίζεται ικανοποιητικά.
Τελευταία κερδίζουν συνεχώς έδαφος τα τοπικά συστήματα με μία εξωτερική μονάδα και μέχρι τρεις εσωτερικές (multi split units). Ένα multi splits σύστημα προσομοιώνει στην ουσία μία ημικεντρική μονάδα κλιματισμού.

Κεντρικά συστήματα κλιματισμού:
Επιλέγονται για επαγγελματικά κτίρια, καταστήματα και γενικότερα σε μεγάλα κτίρια όπου απαιτείται να καλυφθούν οι ανάγκες πολλών ανθρώπων.

Χαρακτηρίζονται από το μεγαλύτερο μέγεθος σε σχέση με τα κοινά κλιματιστικά (τοπικά συστήματα) και απομακρυσμένη τοποθέτηση της κεντρικής μονάδας από τους χώρους που κλιματίζονται.
Η μεταφορά του θερμού και ψυχρού αέρα γίνεται μέσω καναλιών που είναι τοποθετημένα στην οροφή του κτιρίου.
Είναι πιο ακριβή επιλογή από τα τοπικά συστήματα, αλλά παρέχουν πολλά πλεονεκτήματα (μεγαλύτερος βαθμός απόδοσης, άνεση, καλό αισθητικό αποτέλεσμα, οικονομική λειτουργία).
Απαιτείται μελέτη πριν την εγκατάσταση τους και συνδυάζονται με κεντρικά συστήματα εξαερισμού.

Ημικεντρικά συστήματα κλιματισμού:
Ιδανική επιλογή για μικρές επιχειρήσεις και νέα σπίτια όπου απαιτούνται αυξημένα επίπεδα αυτοματισμού και θερμοκρασιακών επιλογών.

Επιλέγονται, επίσης, σε μεγάλα κτίρια (αντί για κεντρικά συστήματα) γιατί προσφέρουν θερμοκρασιακή ευελιξία, είναι οικονομικότερα και επιτρέπουν την ανεξάρτητη λειτουργία των διαφόρων ζωνών.

Φορητά κλιματιστικά:
Για οικιακές εφαρμογές, για χρήση περιορισμένου χρόνου ή για χρήση σε διαφορετικούς χώρους (π.χ. στη κουζίνα κατά τη διάρκεια της ημέρας και στο υπνοδωμάτιο το βράδυ).

Μεταφέρονται εύκολα.
Η εσωτερική και εξωτερική μονάδα είναι ενσωματωμένα σε μία μόνο συσκευή.
Χαμηλό κόστος αγοράς και δεν απαιτείται εγκατάσταση από ειδικό.
Είναι μικρής ισχύος και δεν έχουν εφάμιλλες επιδόσεις με τα άλλα κλιματιστικά διαιρεμένου τύπου.
Έχουν ως προαπαιτούμενο για τη λειτουργία τους, την επικοινωνία με το εξωτερικό περιβάλλον.


Ισχύς του συστήματος κλιματισμού:
Για βέλτιστη και ενεργειακά οικονομική λειτουργία ενός συστήματος κλιματισμού πρέπει κατά το σχεδιασμό του και κατά την επιλογή της ψυκτικής και θερμαντικής του ισχύος (BTUs) να λαμβάνονται υπόψη:
Χρήση του κτιρίου: κατοικία, γραφείο, εμπορικό κατάστημα κ.ά.,
Τα υλικά κατασκευής του κτιρίου (π.χ. μόνωση, κουφώματα, κτλ.)
Το προφίλ λειτουργίας: ωράριο, χρήστες, απαιτήσεις για ψύξη και αερισμό
Η θέση του κτιρίου (προσανατολισμός, όροφος, σκίαση, κτλ. )
Τα κλιματικά δεδομένα της περιοχής
Ύπαρξη ηλεκτρικών συσκευών που εκπέμπουν θερμότητα
Ύπαρξη διαφορετικών θερμικών ζωνών
Οι ανάγκες πρωτογενούς ενέργειας του συστήματος
Οι διαθέσιμες διατάξεις αυτομάτου ελέγχου

Είναι πολύ σημαντική η σωστή επιλογή της ισχύος του συστήματος. Αν είναι μικρότερης ισχύος από αυτήν που απαιτείται από τις ανάγκες του χώρου, τότε θα είναι συνεχώς σε λειτουργία σε πλήρη ισχύ με αποτέλεσμα και να καταπονείται η συσκευή και η κατανάλωση του ρεύματος να είναι αρκετά υψηλή. Αντίθετα ένα σύστημα πολύ μεγαλύτερης ισχύος θα ενεργοποιείται και θα απενεργοποιείται με ιδιαίτερα μεγάλη συχνότητα, γεγονός που μειώνει τη διάρκεια ζωής της συσκευής και αυξάνει το λειτουργικό της κόστος.

Για τα κεντρικά συστήματα κλιματισμού, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, απαιτείται μελέτη από μηχανικό για τη σωστή επιλογή της δυναμικής του συστήματος. Η επιλογή της ισχύος για τα τοπικά συστήματα είναι πολύ πιο απλή και μπορεί να γίνει μια επαρκής εκτίμηση της απαιτούμενης ισχύος του μηχανήματος με βάσει την επιφάνεια του χώρου, χωρίς φυσικά ο κανόνας αυτός να είναι απόλυτος.


 

Ενεργειακή κλάση και συντελεστές απόδοσης:
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξετε στην ενεργειακή ετικέτα του συστήματος κλιματισμού. Όλα τα νέα συστήματα διαθέτουν υποχρεωτικά ενεργειακή σήμανση η οποία τα κατηγοριοποιεί ανάλογα με την ενέργεια που καταναλώνουν. Η ενεργειακή τους απόδοση αξιολογείται από Α έως G (ή από Α+++ μέχρι D), όπου Α είναι η καλύτερη απόδοση και G η χειρότερη. Όσο καλύτερη είναι η ενεργειακή κατηγορία τόσο αναβαίνει και το κόστος αγοράς, αλλά η οικονομία που θα έχετε από το ηλεκτρικό ρεύμα σε βάθος χρόνου σίγουρα θα είναι μεγαλύτερη.  Τα πλέον οικονομικά συστήματα είναι αυτά που διαθέτουν τεχνολογία Inverter και ανήκουν στην ενεργειακή κλάση τουλάχιστον  Α.

Το κριτήριο για την κατάταξη των συστημάτων κλιματισμού σε κάποια ενεργειακή κατηγορία είναι οι συντελεστές SEER (Seasonal energy efficiency ratio) και SCOP (Seasonal coefficient of performance). Όσο μεγαλύτερες είναι οι τιμές των συντελεστών, τόσο καλύτερη είναι η απόδοση του συστήματος.

SEER: Είναι ο συνολικός συντελεστής απόδοσης της συσκευής, που ορίζεται σαν ο λόγος της ετήσιας ανάγκης σε ψύξη προς τη συνολική ετήσια ενέργεια που καταναλώνεται για την ψύξη.

SCOP: Είναι ο συνολικός συντελεστής απόδοσης της συσκευής σε θέρμανση, που ορίζεται σαν ο λόγος της συνολικής ετήσιας ανάγκης σε θέρμανση προς τη συνολική ετήσια ενέργεια που καταναλώνεται σε θέρμανση.

Η κατάταξη γίνεται σύμφωνα με τα όρια που εμφανίζονται στην παρακάτω εικόνα:

Η επιλογή του κατάλληλου συστήματος κλιματισμού, η σωστή χρήση και συντήρηση του προσφέρουν όχι μόνο καλύτερη απόδοση αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Όταν ξεκινήσουμε την έρευνά μας για την επιλογή κλιματιστικού, θα διαπιστώσουμε ότι στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε τύπους κλιματιστικών. Αν έπρεπε να τα διαχωρίσουμε σε κάποιες βασικές κατηγορίες, τότε θα δούμε ότι υπάρχουν τα κλιματιστικά για σπίτι, για την επιχείρηση και ορισμένες εξειδικευμένες κατηγορίες, όπως τα φορητά και τα πολυδιαιρούμενα (multi-split) κλιματιστικά. Κάθε τύπος κλιματιστικού έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και αρκετές υποκατηγορίες που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες. Ας δούμε ποιοι είναι οι βασικότεροι τύποι:

Οικιακά Κλιματιστικά Inverter Τοίχου:
Ο πλέον αναγνωρίσιμος και δημοφιλής τύπος είναι το οικιακό κλιματιστικό inverter τοίχου. Όπως φανερώνει το όνομά του, η εσωτερική μονάδα εγκαθίσταται σε έναν από τους τοίχους του δωματίου, επιλύοντας το πρόβλημα έλλειψης διαθέσιμου εσωτερικού χώρου με το μικρότερο δυνατό κόστος εγκατάστασης. Τα κλιματιστικά inverter τοίχου έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες σε ευρεία κλίμακα, από πλευράς διαστάσεων και δωματίων. Λόγω του ύψους της τοποθέτησής τους, έχουν τη δυνατότητα να κλιματίζουν καλύτερα το χώρο σε σχέση με μοντέλα που είναι τοποθετημένα στο δάπεδο. Αυτό οφείλεται στο ότι ο θερμός αέρας είναι ελαφρύτερος από τον ψυχρό και κατ’ επέκταση συναντάται σε μεγαλύτερα ύψη εντός του χώρου. Ως εκ τούτου, ο ψυχρός αέρας, εάν εξάγεται από χαμηλά, είναι δυσκολότερο να φτάσει τα υψηλότερα στρώματα του χώρου, έτσι ώστε να ψύξει το θερμό αέρα.

Πολυδιαιρούμενα (Multi-split) κλιματιστικά συστήματα:
Τα πολυδιαιρούμενα (multi-split) συστήματα κλιματισμού είναι παρόμοια με τα κλιματιστικά inverter τοίχου. Ουσιαστικά, η διαφορά τους έγκειται στη δυνατότητα σύνδεσης περισσοτέρων των ενός εσωτερικών μονάδων σε μία εξωτερική. Αν για παράδειγμα, τα δωμάτια που θέλουμε να έχουμε κλιματισμό μοιράζονται το ίδιο μπαλκόνι, τότε με μία τέτοια επιλογή μπορούμε να μειώσουμε το κόστος αγοράς κλιματιστικών μονάδων και να εξοικονομήσουμε χώρο στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας. Θα πρέπει, όμως, να προσέξουμε η εξωτερική μονάδα να είναι επαρκής από πλευράς ισχύος, έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες των συνδεδεμένων εσωτερικών μονάδων για ταυτόχρονη λειτουργία τους. Επιπλέον, η εξωτερική μονάδα θα πρέπει να τοποθετηθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε το μήκος των σωληνώσεων σύνδεσης με τις εσωτερικές μονάδες να μην ξεπερνά το μήκος που έχει οριστεί από τον κατασκευαστή.

Κονσόλες Δαπέδου:
Τα κλιματιστικά κονσόλες δαπέδου είναι αυτό που φανερώνει η ονομασία τους, δηλαδή κλιματιστικά που τοποθετούνται στο δάπεδο και μοιάζουν με κονσόλα. Τα συγκεκριμένα πολυδιαιρούμενα μηχανήματα ξεχωρίζουν για τη χαμηλή στάθμη θορύβου και είναι σχεδιασμένα για να ταιριάζουν, τόσο σε επαγγελματικές, όσο και σε οικιακές εγκαταστάσεις. Η ομοιόμορφη κατανομή του αέρα χάρη στη μεγάλη κλίση των περσίδων και οι ποικίλες επιλογές εξόδου του αέρα (από το πάνω μέρος ή από το πάνω και κάτω μέρος ταυτόχρονα) αποτελούν μερικούς λόγους για να τα προτιμήσει κανείς.

Επαγγελματικά Κλιματιστικά Inverter:
Μια μεγάλη κατηγορία κλιματιστικών είναι τα επαγγελματικά κλιματιστικά Inverter, όπου συναντάμε ποικιλία λύσεων και εφαρμογών, προκειμένου να καλυφθούν οι σύνθετες ανάγκες μιας επιχείρησης ή ενός χώρου που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ατόμων. Οι τύποι των συγκεκριμένων κλιματιστικών μηχανημάτων προσφέρουν ευελιξία εφαρμογών και παρόλο που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, κατά περίπτωση μπορεί να βρουν εφαρμογή και σε ένα σπίτι.

Καναλάτο:
Στα κλιματιστικά τύπου καναλάτο, η εσωτερική μονάδα είναι τοποθετημένη εξ’ ολοκλήρου εντός του ταβανιού του δωματίου. Ως εκ τούτου, είναι υποχρεωτική η ύπαρξη ψευδοροφής για να φιλοξενήσει την απαραίτητη υποδομή. Ο ψυχρός αέρας εκχέεται στο χώρο με τη βοήθεια κατάλληλων καναλιών (εύκαμπτων σωληνώσεων). Οι εύκαμπτες αυτές σωληνώσεις καταλήγουν σε περσίδες βελτιώνοντας την αισθητική του χώρου. Η λύση του συγκεκριμένου κλιματιστικού ενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος και είναι προτιμότερη η εξαγωγή αέρα από περισσότερα του ενός διαφορετικών σημείων. Όμως, εφόσον επιλεγεί η συγκεκριμένη λύση, θα πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος αγοράς των προαναφερόμενων σωληνώσεων και περσίδων.

Κλιματιστικά Δαπέδου/Οροφής:
Τα κλιματιστικά δαπέδου/οροφής μας δίνουν την ευχέρεια να αποφασίσουμε για το σημείο εγκατάστασής τους, αφού όπως είναι προφανές από την ονομασία τους, μπορούν να εγκατασταθούν είτε στο δάπεδο, είτε στην οροφή του δωματίου. Στην πρώτη περίπτωση (δάπεδο) θα πρέπει να λάβουμε υπόψη όσα έχουν ήδη αναφερθεί περί θερμού και ψυχρού αέρα στα κλιματιστικά τοίχου. Στη δεύτερη περίπτωση (οροφή), θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι η μονάδα δε “χωνεύεται” εντός της οροφής, όπως στα κλιματιστικά τύπου “καναλάτο” και “κασέτα”, αλλά είναι εξ’ ολοκλήρου εμφανής. Ωστόσο, η τοποθέτηση της μονάδας στην οροφή του δωματίου δεν απαιτεί ύπαρξη ψευδοροφής. Προς αποφυγή παρερμηνειών, θα πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν εσωτερικές μονάδες οι οποίες οπτικά μοιάζουν με τα κλιματιστικά δαπέδου οροφής, αλλά είναι είτε μόνο δαπέδου, είτε μόνο οροφής.

Κλιματιστικά Κασέτα:
Στα κλιματιστικά τύπου κασέτα ψευδοροφής, η εσωτερική μονάδα είναι τοποθετημένη στο ταβάνι του δωματίου. Και σε αυτήν την περίπτωση είναι υποχρεωτική η ύπαρξη ψευδοροφής. Όμως, σε αντίθεση με το κλιματιστικό τύπου καναλάτο, το κάτω μέρος της μονάδας είναι εμφανές. Επιπρόσθετα, η εξαγωγή του αέρα γίνεται μόνο από το σημείο στο οποίο είναι εγκατεστημένη η εσωτερική μονάδα.

Ντουλάπα:
Ο τύπος κλιματιστικών ντουλάπα αναφέρεται στα ογκώδη μηχανήματα που τοποθετούνται στο δάπεδο και συνηθέστερα χρησιμοποιούνται για κλιματισμό μεγάλων επαγγελματικών χώρων, όπως οι καφετέριες και τα εστιατόρια ή οι χώροι εκδηλώσεων.

Φορητά Κλιματιστικά:
Τα φορητά κλιματιστικά είναι κλιματιστικά χωρίς εξωτερική μονάδα, τα οποία μπορούν να μετακινηθούν μέσα στο χώρο. Συνήθως είναι αρκετά φθηνότερα από τα υπόλοιπα κλιματιστικά μηχανήματα, έχουν όμως κάποια μειονεκτήματα, όπως π.χ. ότι λόγω της μικρής τους ισχύος δεν έχουν εφάμιλλες επιδόσεις και ότι για τη λειτουργία τους έχουν ως προαπαιτούμενο την επικοινωνία με το εξωτερικό περιβάλλον μέσω κάποιου σωλήνα.

 
 
  ΛΕΒΗΤΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ
κάντε click για να μάθετε περισσότερα...
 
Σε έναν κοινό λέβητα πετρελαίου, η θερμοκρασία των καυσαερίων στην έξοδό του συνήθως κυμαίνεται από 180ο C έως 200ο C. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται στο περιβάλλον σημαντικά ποσά θερμότητας.

Αν πάλι ρυθμίσουμε τον καυστήρα μας σε τέτοια ισχύ ώστε τα καυσαέρια να εξέρχονται σε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία, θα έχουμε εντός του λέβητα συμπύκνωση των υδρατμών που παράγονται κατά την καύση.Οι υγροποιήσεις αυτές θα ενώνονται με άλλα παράγωγα της καύσης και θα δημιουργούνται πολύ διαβρωτικές ενώσεις, που θα μειώνουν δραματικά τη διάρκεια ζωής του λέβητα.

Τη λύση στο παραπάνω πρόβλημα δίνουν οι λέβητες συμπύκνωσης, οι οποίοι παράγουν πολύ ψυχρά καυσαέρια, ακόμα και κάτω από 100ο C, και παράλληλα είναι κατασκευασμένοι από υλικά ανθεκτικά στις διαβρώσεις.

Ο σχεδιασμός τους είναι τέτοιος που τα θερμά καυσαέρια έρχονται σε επαφή μέσω ενός εναλλάκτη με το ψυχρό νερό που επιστρέφει στο λέβητα, αφήνοντας σε αυτό όσο το δυνατό περισσότερη θερμότητα, ενώ τα συμπυκνώματα συγκεντρώνονται σε μια λεκάνη ανοξείδωτη ή πλαστική και οδηγούνται στην αποχέτευση.

Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που τα καυσαέρια εξέρχονται με θερμοκρασία μόλις 10ο C μεγαλύτερη από τη θερμοκρασία του νερού στον λέβητα. Ειδικά σε συστήματα θέρμανσης χαμηλών θερμοκρασιών, όπως είναι η επιδαπέδια θέρμανση και τα fan coil, τα καυσαέρια μπορεί να έχουν θερμοκρασία μόλις 60ο C.

Κάνοντας σύγκριση με τα καυσαέρια θερμοκρασίας 200ο C των συμβατικών λεβήτων, γίνεται αντιληπτή η μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνουν οι λέβητες συμπύκνωσης.

Επιπλέον, στους λέβητες συμπύκνωσης πετρελαίου οι υδρατμοί ψύχονται, συμπυκνώνονται και αποδεσμεύουν ένα πρόσθετο ποσοστό θερμότητας, τη «θερμότητα συμπύκνωσης» ή «λανθάνουσα θερμότητα», η οποία επιστρέφει στο νερό του λέβητα.

Ο βαθμός απόδοσης των λεβήτων συμπύκνωσης ξεπερνά το 100%· και δεν καταρρίπτουμε το δεύτερο θερμοδυναμικό αξίωμα, αν για τον υπολογισμό του κάνουμε χρήση της κατώτερης θερμογόνου δύναμης του καυσίμου, η οποία δεν συμπεριλαμβάνει τη λανθάνουσα θερμότητα. Σε σύγκριση με τους συμβατικούς λέβητες, οι λέβητες συμπύκνωσης έχουν μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης κατά 20 – 35%.


Πλεονεκτήματα των λεβήτων συμπύκνωσης
Εκτός από τη μεγάλη οικονομία, οι λέβητες συμπύκνωσης έχουν και άλλα πλεονεκτήματα.
Συγκεκριμένα:

Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, χάρη στην ποιότητα της κατασκευής τους.
Είναι φιλικοί προς το περιβάλλον, λόγω των εξελιγμένων συστημάτων καύσης που χρησιμοποιούν.
Συνεργάζονται με όλα τα συστήματα θέρμανσης.
​​​​​​​Έχουν μικρές διαστάσεις και αθόρυβη λειτουργία.
​​​​​​​Πολλοί από αυτούς ενσωματώνουν σύστημα αντιστάθμισης, προσαρμοζόμενοι στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες που επικρατούν.
​​​​​​​Χρειάζονται λιγότερη συντήρηση, λόγω της καθαρής καύσης.
​​​​​​​Αρκεί συνήθως μια φτηνή πλαστική καπνοδόχος, αφού η θερμοκρασία των καυσαερίων είναι χαμηλή.
Η διαφορά της τιμής τους αποσβήνεται σε ικανοποιητικό χρόνο.
​​​​​​​
​​​​​​​Τα συστήματα που διαθέτουν οι λέβητες συμπύκνωσης εξασφαλίζουν ότι η καύση γίνεται κάθε στιγμή στις ιδανικές συνθήκες (όσον αφορά το μείγμα αέρα – καυσίμου) και ότι τα προϊόντα της καύσης είναι μόνο διοξείδιο του άνθρακα (CO2 ) και νερό, καθώς τα ποσοστά των βλαβερών ενώσεων (οι οποίες παράγονται κατά την καύση στους συμβατικούς λέβητες) είναι πολύ χαμηλά.

Τα εξελιγμένα συστήματα περιλαμβάνουν αισθητήρες που υπολογίζουν τις συνθήκες καύσης, καθώς και ανεμιστήρα αέρα μεταβλητών στροφών που προσαρμόζει την ισχύ του λέβητα ανάλογα με τις ανάγκες της εγκατάστασης.

Η τεχνολογία συμπύκνωσης εφαρμόζεται τόσο στους λέβητες πετρελαίου όσο και στους λέβητες φυσικού αερίου. Αν και η διαφορά τιμής στους λέβητες πετρελαίου και αερίου μεγάλης ισχύος είναι σημαντική και η τιμή των λεβήτων συμπύκνωσης υψηλή, εντούτοις η διαφορά τιμής στους μικρούς επίτοιχους λέβητες αερίου είναι μικρότερη και η εξοικονόμηση ενέργειας τέτοια, ώστε το επιπλέον κόστος για την αγορά ενός επίτοιχου λέβητα συμπύκνωσης να αποσβήνεται γρήγορα.
 
  ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ
κάντε click για να μάθετε περισσότερα...
 
Οι Αντλίες Θερμότητας ονομάζονται έτσι διότι "αντλούν" θερμότητα από μία ψυχρή πηγή (εξωτερικό περιβάλλον το χειμώνα ή ψυχόμενος χώρος το καλοκαίρι) και με τη βοήθεια ενός ψυκτικού μέσου την αποβάλλουν σε μία θερμή πηγή (θερμαινόμενος χώρος το χειμώνα ή εξωτερικό περιβάλλον το καλοκαίρι). Επειδή «επιβάλλουν» μία ροή θερμότητας από το ψυχρότερο προς το θερμότερο περιβάλλον, που είναι αντίθετη προς τη «φυσική ροή» θερμότητας (που είναι από το θερμότερο προς το ψυχρότερο), απαιτούν την κατανάλωση ενός μικρού ποσού ενέργειας (συνήθως ηλεκτρικής) για να συντηρήσουν τη λειτουργία τους.

H αντλία θερμότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για θέρμανση και για ψύξη.

Χαρακτηρίζονται από το συντελεστή συμπεριφοράς για τη θέρμανση (COP) και για τη ψύξη (EER), που εκφράζουν το λόγο της ενέργειας που «παίρνουμε ή ωφελούμαστε» προς την ενέργεια που «καταναλώνουμε» . Οι τιμές των συντελεστών αυτών είναι μεγαλύτερες της μονάδος (στο σύνολο σχεδόν των εφαρμογών) και κυμαίνονται (συνήθως) από 3 έως 4 . Αυτό συμβαίνει επειδή η ενέργεια που «παίρνουμε» προέρχεται κατά 70 % από το εξωτερικό περιβάλλον και κατά 30 % από την ενέργεια που «καταναλώνουμε». Αυτό είναι το στοιχείο που φέρνει τις αντλίες θερμότητας στις πρώτες θέσεις επιλογής ως σύστημα θέρμανσης.

Με βάση διάφορα κριτήρια κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες (π.χ. αέρα-αέρα, αέρα – νερού ή χαμηλών θερμοκρασιών – υψηλών θερμοκρασιών). Τι είναι η αντλία θερμότητας;

Οι περισσότερες αντλίες θερμότητας θεωρούνται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (με βαθμό αποδοτικότητας πάνω από 3,3) καθώς αντλούν τη μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας που απαιτούν από το περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά, τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης καίνε ορυκτά καύσιμα, όπως πετρέλαιο ή φυσικό αέριο που επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον και ο βαθμός απόδοσης τους δεν μπορεί να ξεπεράσει την μονάδα (100%).

Οι αντλίες θερμότητας αέρος- νερού και νερού - νερού μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τύπους εσωτερικών μονάδων όπως θερμαντικά σώματα (panels), ενδοδαπέδιο δίκτυο και τερματικές μονάδες νερού (fan coils) και καλύπτουν τις ανάγκες σε παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

Σε υπάρχουσες κατοικίες, που έχουν ήδη εγκατεστημένο λέβητα αερίου ή πετρελαίου, οι αντλίες θερμότητας μπορούν να συνδυαστούν με το υπάρχον σύστημα θέρμανσης και να καλύψουν με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο λέβητας μπορεί να χρησιμοποιείται ως ενισχυτική πηγή κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών συνθηκών το χειμώνα. Μπορεί εύκολα ακόμα και να αντικαταστήσουν τον λέβητα πετρελαίου ή γκαζιού.

Οι αντλίες θερμότητας διαχωρίζονται ανάλογα με την πηγή που χρησιμοποιούν για να αντλήσουν ενέργεια και το μέσο που θα χρησιμοποιήσουν για να μεταφέρουν την ψύξη ή τη θέρμανση.

​​​​​​​Αντλίες θερμότητας αέρα - αέρα (αερόψυκτες)
​​​​​​​Ο αέρας αποτελεί την πηγή θερμότητας και χρησιμοποιείται πάλι αέρας για να διοχετευθεί η ψύξη ή η θέρμανση. Με τον τρόπο αυτόν λειτουργούν τα γνωστά σε όλους μας κλιματιστικά τοίχου
​​​​​​​ Αντλίες θερμότητας αέρα - νερού (αερόψυκτες) Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται ο αέρας ως πηγή θερμότητας και το νερό χρησιμοποιείται ως μέσο μεταφοράς.
​​​​​​​Αντλίες θερμότητας νερού (για γεωεναλλάκτη) - αέρα
​​​​​​​Η θερμότητα αντλείται από το νερό και ο αέρας αποτελεί το μέσο μεταφοράς.
​​​​​​​Αντλίες θερμότητας νερού (για γεωεναλλάκτη) - νερού.  Στην τελευταία κατηγορία η θερμότητα αντλείται από το νερό και το νερό αποτελεί το μέσο μεταφοράς της.

Ποια τα κύρια πλεονεκτήματα των αντλιών θερμότητας;

​​​​​​​Δεν χρειάζεται να προπληρώνετε για τα έξοδα λειτουργίας και δεν δεσμεύετε χρήματα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
​​​​​​​Τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπόκεινται σε έντονες μεταβολές τιμών όπως αυτές των στερεών και υγρών καυσίμων. Έτσι, αποφεύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις που πιθανόν να σας βγάζουν εκτός προγραμματισμού.
​​​​​​​Η εγκατάσταση των αντλιών θερμότητας γίνεται γρήγορα και εύκολα.
Δεν απαιτείται δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμου, καπνοδόχος ή εντοιχισμός επιμέρους τμημάτων και αποφεύγετε πρόσθετες εργασίες στο χώρος σας.
​​​​​​​Επίσης, δεν απαιτείται ειδικός χώρος τοποθέτησης καθώς η εξωτερική μονάδα είναι συμπαγής και μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί εξωτερικά ακόμα και στο μπαλκόνι σας.
​​​​​​​Απαλλαγή από επιπλέον υποχρεώσεις και κόστη, γιατί απλά δεν απαιτούνται σύνθετες και ακριβές διαδικασίες συντήρησης.
​​​​​​​Τυχόν επιχορηγήσεις ή φορολογικές ελαφρύνσεις υπολογίζονται με βάση τον εποχιακό βαθμό απόδοσης για τη συγκεκριμένη θερμοκρασιακή ζώνη του ακινήτου.
​​​​​​​Η χρήση της τεχνολογίας μεταβλητών στροφών (Inverter) επιτρέπει την ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας καθώς αυξάνει βαθμιαία την ισχύ που απαιτείται για να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία.
Από τη στιγμή που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα από το δίκτυο, αποτελούν ιδανική πηγή θερμότητας σε οικίες και υποστατικά όπου υπάρχει εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό σύστημα συμψηφισμού (net metering)
 
Οι αντλίες θερμότητας είναι ειδικά σχεδιασμένες για να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στις πολλαπλές ανάγκες της σύγχρονης κατοικίας. Είτε πρόκειται για νέα οικοδομή είτε για σπίτι με εγκατεστημένο σύστημα θέρμανσης, οι αντλίες θερμότητας παρέχουν θέρμανση, ψύξη και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης εξασφαλίζοντας μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.
Μάλιστα, οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως στο μέλλον λόγω ακριβώς της υψηλής τους ενεργειακή απόδοσης αλλά και της ευκολίας στην χρήση και εγκατάστασή τους, θα εξαλείψουν από την αγορά τους παραδοσιακούς λέβητες σε εφαρμογές θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ
Οι αντλίες θερμότητας είναι ένα σύστημα κλιματισμού, καθώς μεταφέρουν θερμότητα από το ένα περιβάλλον στο άλλο μέσω του ψυκτικού μέσου.

Οι αντλίες θερμότητας είναι επίσης μια οικονομική λύση θέρμανσης, οι δε αντλίες θερμότητας πηγής αέρα ανήκουν στην κατηγορία των συστημάτων παραγωγής θερμότητας από ανανεώσιμες πηγές.

Στη λειτουργία ψύξης, οι αντλίες θερμότητας μεταφέρουν τη θερμότητα από το δωμάτιο ή τον  εσωτερικό χώρο στον αέρα του περιβάλλοντος, ψύχοντας έτσι τον εσωτερικό χώρο. Στην αντίστροφη  λειτουργία, οι αντλίες θερμότητας αντλούν τη λανθάνουσα θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος (ακόμα κι όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι -20 °C) και τη μεταφέρουν στο εσωτερικό για τη  θέρμανση του χώρου.
 
ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΤΛΙΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ
Η αποδοτικότητα των αντλιών θερμότητας φθάνει το 300%. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε μονάδα ενέργειας που χρησιμοποιεί η αντλία θερμότητας κατά τη λειτουργία της, παράγονται τρεις ή περισσότερες μονάδες θερμότητας που χρησιμοποιούνται στο κτίριο.

Επειδή οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν αντλώντας τη διαθέσιμη θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος, είναι πολύ πιο αποδοτικές και από τα πλέον αποδοτικά συστήματα θέρμανσης ορυκτών καυσίμων. Οι δε αντλίες θερμότητας με τεχνολογία inverter είναι ιδιαίτερα αποδοτικές για όλα τα είδη  θέρμανσης εσωτερικού χώρου.

Οι ολοκληρωμένες λύσεις αντλίας θερμότητας για ψύξη και θέρμανση του κτιρίου έχουν ως επιπλέον πλεονέκτημα τη μικρότερη αρχική επένδυση, καθώς και την απλούστερη λειτουργία και συντήρηση.


Αρχή λειτουργίας των αντλιών θερμότητας
Αντλία θερμότητας ονομάζουμε τη μηχανολογική διάταξη που μας επιτρέπει να μεταφέρουμε ενέργεια από έναν χώρο χαμηλής θερμοκρασίας, σε έναν χώρο υψηλότερης θερμοκρασίας.

Ήδη από τον ορισμό, γίνεται φανερό ότι οι αντλίες θερμότητας σχεδιάζονται για να μεταφέρουν θερμότητα (θερμική ενέργεια) με φορά αντίθετη από αυτήν της φυσικής ροής. Για την μεταφορά αυτή, απαιτείται κατανάλωση ενέργειας.

Όπως ακριβώς στην υδραυλική, το νερό πηγαίνει μόνο του (ρέει) από το ψηλό σημείο στο χαμηλό (λόγω βαρύτητας) και χρειαζόμαστε μια αντλία νερού για να μεταφέρουμε το νερό αντίθετα με την φυσική του ροή (να το ανεβάσουμε ψηλότερα), έτσι και η θερμική ενέργεια "ρέει" από μόνη της από το σώμα υψηλής θερμοκρασίας (ζεστό) στο σώμα χαμηλότερης θερμοκρασίας (κρύο) και χρειαζόμαστε μια "αντλία θερμότητας" για να αντιστρέψουμε την κίνηση της ενέργειας και να την μεταφέρουμε από την χαμηλή θερμοκρασία (κρύο) στην υψηλή (ζεστό).

Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν όλα τα ψυκτικά μηχανήματα και η λειτουργία τους βασίζεται στις ίδιες αρχές που εφαρμόζονται στα ψυγεία, καταψύκτες, κλιματιστικά μηχανήματα κ.λ.π. Η λειτουργία τους βασίζεται στον ψυκτικό κύκλο, που είναι ένας αέναος κύκλος εκτόνωσης και συμπίεσης ενός ρευστού (εργαζόμενο μέσο). 

Στις σύγχρονες αντλίες θερμότητας συναντάμε τιμές COP και EER μεγαλύτερες του 3.0, γεγονός που τις κατατάσσει στις συσκευές αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών. Τιμή COP (ή EER) ίση με 3.0 σημαίνει ότι για κάθε μονάδα ενέργειας που καταναλώνει μια αντλία θερμότητας, μεταφέρει (αποδίδει) τρεις (3) μονάδες ενέργειας.

Αντλίες θερμότητας για οικιακή χρήση
Τα τελευταία χρόνια η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας inverter επέτρεψε την κατασκευή αντλιών θερμότητας υψηλής απόδοσης και μικρού μεγέθους σε λογικό κόστος παραγωγής.

Η συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής των καυσίμων που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για τη θέρμανση κατοικιών (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λ.π.) σε συνδυασμό με το διαρκώς μειούμενο κόστος κτήσης των αντλιών θερμότητας, καθιστά τις "οικιακές" αντλίες θερμότητας πλέον μια συμφέρουσα επιλογή για τη θέρμανση της σύγχρονης κατοικίας.

Οι οικιακές αντλίες θερμότητας ξεκινούν από μεγέθη κοντά στα 6kW, φτάνουν μέχρι και τα 20kW, και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης για εφαρμογές σε μικρά διαμερίσματα, μονοκατοικίες και μικρές οικοδομές.

Αντλίες όπως η Mitsubishi Climaveneta, Daikin, Aermec Inventor, Gree …αλλα και άλλες σημαντικές μπορούν να  καλύψουν τις ανάγκες κάθε κτηρίου.
 
 
  ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΖΑΚΙ
κάντε click για να μάθετε περισσότερα...
     
 
 
 
Ενεργειακά τζάκια

Τα ενεργειακά τζάκια είναι εδώ για να προσφέρουν ζεστασιά και εξοικονόμηση αυτόν τον χειμώνα. Μπορούν να συνδεθούν ακόμα και με την κεντρική θέρμανση! Χαρείτε τώρα μοναδικές στιγμές και ζεσταθείτε δίπλα στο τζάκι με μοναδική οικονομία.

Υπάρχουν 2 είδη ενεργειακών τζακιών.  Η κλειστού τύπου ενεργειακή εστία και αυτή του καλοριφέρ (νερού). 

 
 
 

Ενεργειακή εστία
είναι η κλειστού τύπου εστία η οποία έχει απόδοση της τάξεως του 60% και πάνω και συνδυάζεται πάντα με ρυθμιζόμενη καύση ενώ παράγει ζεστό αέρα. Ορισμένες εστίες, που δεν έχουν ενσωματωμένο αεροθάλαμο ή  βεντιλατέρ (στην περίπτωση αυτή ο ζεστός αέρας εξέρχεται με βεβιασμένη κυκλοφορία), είναι ισχυρότερες, με αποδόσεις που φτάνουν μέχρι και τα 35 KW.

Να σημειώσουμε πως τις εστίες δεν τις «κάνουν» ενεργειακές ο αεροθάλαμος ή το ventilater,  αλλά μπορούν να χαρακτηριστούν ενεργειακές όταν παράγουν ζεστό αέρα, τον οποίο στη συνέχεια εκμεταλλευόμαστε κατά βούληση και σύμφωνα με τις ανάγκες.

Οι εστίες με τα ενσωματωμένα ventilater κάτω από την εστία, έχουν το μειονέκτημα ότι δεν μπορούν να πάρουν αεραγωγό μεγαλύτερο από 3 μέτρα μήκος και κατά συνέπεια, το ventilater αυτό, είναι άχρηστο όταν πρόκειται για εγκατάσταση διανομής αέρα σε όλο το χώρο ενός σπιτιού όπου σε τέτοια περίπτωση απαιτούνται μεγαλύτερα μήκη.

Για εγκατάσταση διανομής αέρα με αεραγωγούς σε όλο το σπίτι, χρειάζεται ειδικό ventilater, το οποίο τοποθετείται μετά το τζάκι, για να έχει την ισχύ να μεταφέρει τον αέρα αθόρυβα και αποτελεσματικά σε μεγάλες αποστάσεις.

Στην εστία καλοριφέρ
αντί να θερμαίνεται αέρας, θερμαίνεται νερό στα διπλά τοιχώματα της εστίας, το οποίο χρησιμοποιείται στη συνέχεια, είτε για χρήση (θερμοσίφωνας), είτε για θέρμανση μέσω των σωμάτων καλοριφέρ, όπως ακριβώς και στους λέβητες πετρελαίου.

Στην ουσία η εστία καλοριφέρ είναι ένας λέβητας με ξύλα. Και εδώ, όπως και στον λέβητα πετρελαίου, η επιλογή της εστίας γίνεται με βάση τις θερμιδικές ανάγκες του σπιτιού.

Η μόνη διαφορά, έγκειται στην εγκατάσταση, η οποία πρέπει να γίνεται με ανοικτό δοχείο διαστολής.
 
     
 


Ενεργειακά τζάκια ακόμη και για κεντρική θέρμανση
Σε περίπτωση που επιθυμούμε θέρμανση όλων των χώρων του σπιτιού μέσω της καύσης ξύλων στο ενεργειακό τζάκι, μπορούμε να στραφούμε στην επιλογή των υδραυλικών ενεργειακών τζακιών.  Πρόκειται για τζάκια τα οποία διοχετεύουν την ενέργεια που παράγεται από την καύση των ξύλων στο δίκτυο θέρμανσης του σπιτιού. Με αυτό τον τρόπο, παράγεται θέρμανση όχι μόνο στο χώρο στον οποίο είναι εγκατεστημένο  το ενεργειακό τζάκι αλλά σε όλους τους χώρους του σπιτιού όπου υπάρχουν τοποθετημένα θερμαντικά σώματα.

Ειδικότερα, από το ενσωματωμένο boiler του υδραυλικού τζακιού μεταφέρεται, με κατάλληλη υδραυλική εγκατάσταση, ζεστό νερό σε όλα τα σώματα του καλοριφέρ.

Η καύση στην εστία γίνεται με πολύ μεγάλο ποσοστό απόδοσης χωρίς απώλειες και εκτός από την ζέστη που εκπέμπεται στο δωμάτιο που είναι εγκατεστημένη, το υπόλοιπο αλλά μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας διοχετεύεται στα σώματα του καλοριφέρ των άλλων δωματίων.

 Πόσο θα κοστίσει;
Στην τελική διαμόρφωση της τιμής των ενεργειακών τζακιών, παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες, όπως η επιλογή των υλικών, η διακόσμηση, το προϊόν καύσης κτλ.

Οι τιμές των ενεργειακών τζακιών αερόθερμης λειτουργίας ξεκινούν από τα 200ευρώ.

 Τα πλεονεκτήματα του αερόθερμου τζακιού
Υπάρχουν κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα του αερόθερμου τζακιού που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την απόφαση του υποψήφιου και ενδιαφερόμενου αγοραστή.

 Ο εξωτερικός αέρας αναπληρώνει όχι μόνο τον αέρα που χρειάζεται η εστία για την καύση (επομένως εγγυάται και τον σωστό ελκυσμό του τζακιού) αλλά και αυτόν που καταναλώνουμε εμείς στον χώρο. Έτσι με φυσικό τρόπο έχουμε ένα συνεχή αερισμό του χώρου, μόνο που αντί να αερίζουμε το σπίτι με ψυχρό αέρα ανοίγοντας κάποιο παράθυρο και κατεβάζοντας την εσωτερική θερμοκρασία, το αερίζουμε με ζεστό, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο ιδανικές συνθήκες παραμονής στο σπίτι δημιουργώντας καθαρό και ζεστό περιβάλλον.

Παρέχει συνεχώς ζεστό αέρα πραγματοποιώντας πραγματική και ομοιόμορφη θέρμανση σε όλο τον χώρο, σε αντίθεση με το παραδοσιακό ανοιχτό τζάκι που δεν καταφέρνει να ζεστάνει πέρα από τον χώρο γύρω του σε ακτίνα 3-4 μέτρων λόγω της χαμηλής θερμικής του απόδοσης η οποία μπορεί να φθάσει max μέχρι το 12%, ποσοστό ασύγκριτο με αυτό των ενεργειακών.

Ανάλογα με την ποσότητα και τη θερμοκρασία του αέρα που αποδίδει στο χώρο ζεσταίνει από 90-450 m3. Η παρουσία πόρτας αυξάνει την θερμική του απόδοση στο 70-89% (από το 40-45% στις αερόθερμες εστίες ανοικτού τύπου) γιατί ο ζεστός αέρας βγαίνει σε υψηλότερη θερμοκρασία. Επίσης, μειώνει την κατανάλωση  ξύλων κατά 50% λόγω της ελεγχόμενης καύσης του η οποία πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός ειδικού μηχανισμού που υπάρχει εσωτερικά.

Δυνατότητα τοποθέτησης ειδικού ventilater το οποίο μας επιτρέπει να μεταφέρουμε τον θερμό αέρα και σε άλλα δωμάτια σε απόσταση έως 15 μέτρα από την εστία. Η ύπαρξη του ventilater δεν αυξάνει σε καμία περίπτωση την θερμική απόδοση του τζακιού, απλά βοηθάει στο να ζεσταθεί ο χώρος πιο γρήγορα.