Η ώρα της ενεργειακής εξοικονόμησης στα ξενοδοχεία έφτασε
banner imagebanner image
Η ώρα της ενεργειακής εξοικονόμησης στα ξενοδοχεία έφτασε
Ενεργειακή εξοικονόμηση σε μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση στην Κέρκυρα
 
Η ώρα της ενεργειακής εξοικονόμησης στα ξενοδοχεία έφτασε. O όμιλος Δέλτα Τεχνική, αποκλειστικός εισαγωγέας στην Ελληνική αγορά των αντλιών θερμότητας και ψυκτικών συγκροτημάτων Climaveneta τηςMitsubishi Electric Hydronics & IT Cooling Systems (Melcohit) ανέλαβε την εισαγωγή και παράδοση 7 αντλιών θερμότητας και 31 κλιματιστικών μονάδων σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα (ΣΤΚ) στις Μπενίτσες της Κέρκυρας. Το συγκρότημα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, μπανγκαλόους και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, συνολικής δυναμικότητας 893 κλινών.
 
Οι αντλίες θερμότητας Climaveneta που παραδίδονται στην ξενοδοχειακή μονάδα είναι δύο τύπων. Πρώτος τύπος είναι οι τετρασωλήνιες αντλίες θερμότητας τύπου ERACS, συνολικής ψυκτικής απόδοσης 3304 kW και θερμαντικής απόδοσης 4164 kW, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας σε ψύξη και θέρμανση. Ο τύπος αυτός, χαμηλής στάθμης θορύβου και πολύ υψηλής ενεργειακής απόδοσης, ανήκει στη σειρά Integra η οποία θεωρείται στον τεχνικό κόσμο ως ο «Βασιλιάς» των συστημάτων θέρμανσης-κλιματισμού. Οι αντλίες θερμότητας αυτές είναι κατάλληλες για τον κλιματισμό κτιρίων με απαιτήσεις σε ψύξη και συγχρόνως σε θέρμανση ή ζεστά νερά χρήσης. Αποτελεί δηλαδή ιδανική λύση για ξενοδοχεία, καθώς τα περιλαμβάνει «όλα-σε-ένα». Το μεγάλο όφελος από την χρήση αυτού του τύπου αντλιών θερμότητας είναι βέβαια η κορυφαία ενεργειακή απόδοση, που φτάνει το απίστευτο 900%.
 
Δεύτερος τύπος είναι οι μονάδες Prana EW-HT, συνολικής απόδοσης 864 kW, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζεστού νερού πολύ υψηλών θερμοκρασιών, έως 78oC. Αυτές οι αντλίες θερμότητας, οι οποίες μετατρέπουν το σύστημα ουσιαστικά σε εξασωλήνιο, το 2015 βραβεύτηκαν ως το πλέον καινοτόμο σύστημα θέρμανσης, καθώς είναι ικανές να παράγουν ζεστά νερά χρήσης με τον κορυφαίο ενεργειακά τρόπο σήμερα.
 
Οι καινοτομία της εγκατάστασης δεν σταματά εδώ. Πρόκειται για το πρώτο ξενοδοχείο τέτοιας κλίμακας στη χώρα μας το οποίο δεν χρησιμοποιεί καθόλου πετρέλαιο, αέριο ή κάποιο άλλο καύσιμο. Οι αντλίες θερμότητας εξυπηρετούν όλες τις ψυκτικές και θερμικές ανάγκες του ξενοδοχείου, τροφοδοτώντας δωμάτια, κοινόχρηστους χώρους, μπάνια, πλυντήρια, κουζίνες και θερμαίνοντας και τις δύο πισίνες του συγκροτήματος.
 
Το σύστημα συμπληρώνεται και από τριανταμία κλιματιστικές μονάδες (Air Handling Units) Climaveneta του πλέον σύγχρονου τύπου Wizard, με πλήρες σύστημα αυτοματισμού (inverter, βαλβίδες, κινητήρες, αισθητήρια) και πιστοποιημένες από το διεθνή οργανισμό Eurovent για την απόδοση τους.
 
Η πρωτοπορία του συστήματος όμως συνεχίζεται. Όλες οι παραπάνω μονάδες συντονίζονται και ελέγχονται από το έναν κεντρικό «εγκέφαλο» που λέγεται Clima-Pro. Πρόκειται για μία διάταξη κτιριακού ελέγχουBMS εξειδικευμένο στην ενεργειακή εξοικονόμηση, το οποίο αντιπροσωπεύει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα του ελέγχου και της διαχείρισης συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού. Τα συμβατικά BMS κρίνονται πλέον ως ανεπαρκή για να διαχειριστούν τόσο σοβαρές και περίπλοκες από ενεργειακής άποψης εγκαταστάσεις με επιτυχία.
 
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης ενέργειας ενός ξενοδοχείου, πάνω από το μισό, προέρχεται από τον κλιματισμό και τα ζεστά νερά χρήσης, με την εγκατάσταση του ανωτέρω υπερσύγχρονου συστήματος εκτιμάται ότι θα επιτευχθούν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 60% σε σχέση με τη χρήση πετρελαίου ή φυσικού αερίου και τουλάχιστον 25% σε σχέση με την χρήση άλλων συμβατικών αντλιών θερμότητας και ψυκτών. Παρόμοια συστήματα, σε μικρότερη κλίμακα βέβαια, μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε μεγέθους ξενοδοχειακή μονάδα, με παρόμοια αποτελέσματα εξοικονόμησης ενέργειας και δυνατότητα πλήρους απεξάρτησης από το πετρέλαιο ή το αέριο. Η Δέλτα Τεχνική έχει αναπτύξει μεγάλη εξειδίκευση στο συγκεκριμένο τομέα και βρίσκεται σήμερα σε θέση να υποστηρίξει μελετητές, μηχανικούς, τεχνικές εταιρίες αλλά και ξενοδόχους για την επιλογή του ιδανικού συστήματος για κάθε ξενοδοχείο.
 
 
 
Πίσω